Yanık İlk Yardımda Doğru Bildiğimiz YANLIŞLAR!

10.06.2022


Evde ya da işyerinde çeşitli sebeplerle en sık yaşanan kazalar termal yanıklar ve ne yazık ki, yanlış müdahale yanığın etkisini azaltmadığı gibi artırıyor. Bu yazımızda yanığa ilk yardım sırasında yaygın olarak kullanılan birçok malzemenin neden yanlış olduğunu anlattık. Çünkü iyi niyetle yapılmış da olsa yanlış bir uygulama sevdiklerimize zarar vermemize neden olabilir.

Yanığa yağlı (zeytinyağı dahil) hiçbir şey sürmeyin! 

Yağ içeren tüm krem, pomat ve merhemler yanık stabilize edildikten sonra tedavi amacıyla kullanılır. Oysa içeriğindeki yağlar ısı izolasyonu sağladığı için yeni oluşmuş yaranın üzerine sürüldüğünde soğumayı engeller ve mevcut ısıyı yaranın içine hapseder. Bu nedenle de yanığın derinleşmesine sebep olur. Her ne kadar üst katmanlarda tedaviye başlasalar da içeride kalan ısının tahribata devam etmesine engel olamazlar. Bu açıdan yağ ihtiva eden ürünler, yara soğutması ve nemlendirmesi işlemi tamamen bittikten sonra ve tercihen doktor tavsiyesi ile tedavi amaçlı olarak kullanılmalıdır. 

Diş macunu sürülmüş basit bir yanık, ciddi bir yanığa dönüşebilir!

Diş macunu içeriğindeki mentol vb. maddeler sebebiyle yaralıda rahatlama hissi uyandırsa da, yarayı soğutmaz aksine içerdiği tahriş edici kimyasallar nedeniyle, kimyasal yanık tehlikesi doğurabilir. Bu da doğru müdahale edilse hasar bırakmayacak bir yanığın ciddi sonuçlar yaratmasına neden olabilir. 

Yoğurt steril bir ortam sağlamaz aksine enfeksiyon riskini artırabilir.

Genelde serin ortamlarda korunan yoğurt yanık bölgeye sürüldüğünde ilk anda bir rahatlama hissi uyandırır. Ancak kısa zamanda yoğurt kuruyacak ve cilde yapışacaktır, bu olduğunda ise yanık bölgeyi soğutup nemlendireceğine ihtiva ettiği yağ ısıyı deri altına hapsedecek ve kuruyan yoğurt da yaranın nemini absorbe etmeye başlayacaktır. Bu da daha sonra yaranın bakım ve tedavisine geçildiğinde ayrıca temizlik için zaman harcanması ve derinin gereksiz yere fazladan tahriş olmasına sebebiyet verecektir. 

Yanığı soğutmaya çalışırken, yaralıyı dondurmayın!

Buzun soğutma etkisi çok hızlı olduğu için aşırı ısınmış cilde bir de soğuk şoku yaparak leke kalma ihtimalini artırabilir. Ayrıca kan damarlarında vazokonstriksiyona (daralma/büzülme) neden olur, oysa yanık bölgenin iyileştirilmesi için damarların sağlıklı çalışması gerekir. Özellikle büyük yüzeyli yaralanmalarda buz uygulaması hipotermiye (vücut ısısının aşırı düşmesi) sebep olabilir ve yaralı ikinci bir riske maruz kalır. 

Yanık İlk Yardımında EN DOĞRU ÜRÜN!

WATER-JEL® içeriği gereği buharlaşmayı engeller, oksidasyonu önler ve vücut sıcaklığını kontrollü olarak düşürür. Bu özellikleri sayesinde tüm termal-ısı yanıkları için ideal bir yanık müdahale ürünüdür. Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak kullanılan WATER-JEL® 1998 yılından beri TOLKİM distribütörlüğünde Türkiye’de de satılmaktadır. 

WATER-JEL® Yanık Jeli:

Yanık ve yaralara mümkün olduğunca kalın bir tabaka halinde yaymadan uygulanır. Etkisini göstermesi için en az 30 dakika cilt üzerinde bırakılır. İhtiyaca göre uygulama tekrarlanır. Az bir alanı kapsayan yanıklarda kullanım için üretilmişlerdir. 

WATER-JEL® hakkında ayrıntılı bilgiye ve ürün formlarına buradan ulaşabilirsiniz.

TOLKİM, WATER-JEL®’in Türkiye’deki tek yetkili satıcısıdır.

Önceki Yazı

Kireç Yanıklarına Müdahalede Diphoterine® Etkisi

Sonraki Yazı

Termal Yanıklar ve Acil Müdahale