Lityum İyon Bataryalardaki Gizli Tehlike!

23.12.2022


Hayal gücümüzün sınırlarını zorlayan teknolojinin gelişmesiyle birlikte ulaşımdan iletişime, sağlıktan, savunmaya kadar her alanda hızlı bir teknolojik üretim ve tüketim yaşanıyor. Günümüzde hemen hemen hepimiz taşınabilir elektronik aletlerden (bilgisayar, cep telefonu, tablet, kamera, fotoğraf makinesi vb.) en az birine sahibiz. Ayrıca gün geçtikçe evlerimizdeki elektrikli aletlerin pek çoğu kablosuz kullanılabilir hale geliyor. Taşınabilir elektronik ürünlerin uzun süreli kullanılabilmesi için yüksek enerji yoğunluğuna sahip, güvenli, uzun ömürlü, bakımı kolay, kısa sürede şarj edilebilen ve çevreye zarar vermeyen bir enerji kaynağına ihtiyaç duyuldu ve bu ihtiyaca karşılık lityum iyon bataryalar geliştirildi.

Şarj edilebilen lityum iyon bataryalar günümüzde otomobiller, elektronik cihazlar ve fotovoltaik panellere kadar birçok alanda kullanılıyor. Yapılan araştırmalar petrol kökenli enerji kaynaklarının azalması ve enerji depolama ihtiyacının artmasıyla birlikte lityum iyon bataryaların daha yaygın kullanılacağını gösteriyor.

Geleneksel kurşun bataryaların yerini alan lityum iyon bataryalar, elektrikli veya hibrit otomobil gibi pek çok sektörün gelişmesinin de önünü açıyor.

Peki anlattığımız bütün bu iyi özelliklerine rağmen lityum iyon bataryalardaki gizli tehlike ne? Bu soruyu en kısa şekilde “Üretim ve bakım sırasında açığa çıkabilecek kimyasallar!” olarak yanıtlayabiliriz. Şimdi daha detaylı açıklayalım:

BATARYALAR NE TÜR KİMYASAL MADDELER (ve TEHLİKELER) İÇERİR?

Bataryalar yangın, patlama, elektrik çarpması gibi risklerin yanı sıra içerdikleri kimyasallar nedeniyle de insan sağlığı için tehlikeli olabilir.

Bataryaların kullanıldığı alanlarda dikkat edilmesi gereken kimyasallar sülfürik asit, potasyum hidroksit ve hidroflorik asittir. Gelin birlikte, hangi bataryalar ne tür kimyasallar içeriyor ve tehlikeleri neler kısaca bir göz atalım.

Kurşun Bataryalar

Kurşun bataryalar su ve aşındırıcı bir kimyasal olan sülfürik asit içerir. Bataryanın kullanılmaya devam edebilmesi için zamanla eksilen suyun tamamlanması gerekir. Bu işlem sırasında sülfürik asit sıçraması sonucu yaralanmalar meydana gelebileceği gibi, açık bir kurşun asit aküyü şarj ederken açığa çıkan sülfürik asitli gazı solumak da insan sağlıgı için tehlikelidir.

Nikel Kadmiyum Bataryalar

Nikel kadmiyum bataryalar potasyum hidroksit içerir ve aşındırıcı bir kimyasal olan bu madde ile temas etmek çeşitli yaralanmalara neden olabilir.

Lityum İyon Bataryalar

Lityum iyon bataryalar elektrolit bir sıvı ihtiva eder bu nedenle her zaman sızma tehlikesisöz konusudur. Buradaki risk, elektrolitin sızması ve havadaki/sudaki nemle temas etmesi durumunda kimyasal reaksiyon oluşturup hidroflorik asidin ortaya çıkmasıdır.

Elektrikli arabalarda, cep telefonlarında ve yakın zamanda forkliftlerde kurşun bataryaların yerini lityum iyon bataryaların almasıyla birlikte elektrolit teması, dolayısıyla kimyasal yanıt riski giderek artmaktadır.

Bataryalardan kaynaklanan kimyasal kazalara hangi ürünlerle müdahale edilmelidir?

Bir araba kazası durumunda, akü hasar görürse hidroflorik asit açığa çıkabilir. Böyle bir durumda en etkili müdahale ürünlerinden biri Hexafluorine® yıkama solüsyonudur.

Hexafluorine® yıkama solüsyonu ise hidroflorik asit sıçramalarında kullanmak için uygundur. (https://www.tolkim.com.tr/tr/urunler/isci-sagligi-ve-cevre-guvenligi/kimyasal-yanik-solusyonu-hexafluorine%C2%AE/)

Başka bir kontaminasyon riski de elektrolitin patlaması veya sızıntısı durumunda meydana gelir. Özellikle, ıslak kurşun batarya şarj edildiği esnada patlamaya neden olabilen hidrojen ve oksijen gazları üretilir.

Diphoterine® yıkama solüsyonu hidroflorik asit hariç tüm kimyasallarda kullanılabilir. (https://www.tolkim.com.tr/tr/urunler/isci-sagligi-ve-cevre-guvenligi/kimyasal-yanik-solusyonu-diphoterine%C2%AE/)

LİTYUM İYON BATARYALARDAKİ YANGIN RİSKİNE KARŞI NE TÜR ÖNLEMLER ALINABİLİNİR?

Bataryalar, yapılarındaki malzemeler (elektrolit sıvı, anottaki grafit ve plastik gövde) nedeniyle uygun şartlar oluştuğunda yanabilir özelliktedir.

Optimum çalışma koşulları sağlanmamışsa (aşırı ısınma, aşırı şarj vb.) veya bozulmuşsa bataryalar yangın başlatabilir. Batarya hücresinde yer alan kimyasal malzemeler yüzünden bu yangını söndürmek, normal bir yangına göre oldukça zordur. Dolayısıyla gerekli önlemleri almak hayati önem taşır.

LİTYUM İYON BATARYALAR İÇİN GÜVENLİ SAKLAMA YÖNTEMİ

Bataryaların depolandığı alanlar daima yangın riski ile karşı karşıyadır.

Standart stoklama dolapları, dolap içerisinden veya dışarısından gelen termal etkiye (ısınmaya) karşı korumalı değildir. Yangın anında bu durum hem çalışanların sağlığına hem de çalışma ortamındaki mallara zarar verebilir.

Düperthal Battery Line Serisi Güvenli Stoklama Dolapları, lityum iyon bataryaların güvenli bir şekilde saklanması ve şarj edilmesi için özel olarak tasarlanmıştır.

Tip 90 sınıflandırması ile 90 dakika boyunca dolap dışındaki yangına dayanımı ve dolap içi kısımda bataryaların patlayarak yanmasına karşı dayanımı, bağımsız Fraunhofer Enstitüsü tarafından test edilmiş ve çift yönlü yangın koruması sağladıgı kanıtlanmıştır.

Düperthal Battery Line Serisi, farklı ölçü ve donanımlarda, işletmelerin ihtiyacına göre geniş çözümler sunmaktadır. Serideki ürünlerle ilgili bilgi almak için 0216 327 37 13 nolu telefondan ya da info@tolkim.com.tr adresinden bize ulaşabilirsiniz. 

Önceki Yazı

KİMYASAL YANIKLARA MÜDAHELE ETMENİN EN ETKİLİ YOLU: DIPHOTERINE® YIKAMA SOLÜSYONU

Sonraki Yazı

Çağımızın En Acımasız Şiddet Türlerinden Biri: Asit Saldırısı!