Sodyum Hidroksit Sıçramalarında İlk Yardım Ne Zaman, Nasıl ve Ne İle Yapılmalı?

12.11.2022


Sodyum Hidroksit Nedir?

Genellikle Kostik Soda olarak bilinen Sodyum Hidroksit’in kimyasal formülü NaOH’tır. Kağıt hamuru, plastik ve sentetik tekstil imalatında kullanılmaktadır. Sıklıkla temizlik kimyasallarında bulunan bu madde aynı zamanda sabun, benzin, biyoyakıt üretiminde ve alüminyum işleme sürecinde kullanılır.

Sodyum hidroksit çok seyreltik çözeltilerinde bile aşındırıcıdır. Beyaz renkli ve katı olan bu madde, nem çekicidir ve havadaki nem ile tepkimeye girer. Suda çözündüğünde ise genellikle ısı açığa çıkarır.

Sodyum hidroksit güçlü bir bazdır ve sulu ortamda tamamen ayrışarak aşındırıcı OH- iyonları açığa çıkarır. Bazların pH’ı 7’nin üzerindedir.

Sodyum Hidroksit Sıçramalarına İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır? 

İlk yardımın etkili olabilmesi için kimyasalın yol açtığı aşındırmanın durdurulması gerekir. Eğer kimyasalın tepkiselliği cildin ya da gözün derin katmanlarına nüfuz etmeden durdurulabilirse hasarı sınırlandırmak mümkündür.

Sodyum hidroksit cilt ile temas ettiğinde hücre zarlarının sabunlaşması ve proteinlerin çözünmesi ile sıvılaştırıcı nekroza (doku ölümüne) yol açar. Sıvılaşma nedeniyle katmanların gevşemesi sonucu ciltteki lezyonlar genellikle derin katmanlara yayılır.

Göze temas ettiğinde hızlı bir şekilde korneada matlaşmaya yol açar. Hidroksit (OH-) iyonu yağ asitlerini sabunlaştırır ve kornea epitel hücrelerinin ölümüne neden olur. Aşındırıcı madde stromal tabakaya ve gözün ön odasının içine nüfuz etmeye devam ederse, mercek matlığına ve son aşamada göz yuvarının hasar görmesine yol açabilir. Sodyum hidroksit çözeltisinin derişimi (konsantrasyonu) ne kadar yüksekse, nüfuz etme hızı o kadar artacaktır.

Suyla Müdahalede Dikkat Edilmesi Gerekenler: 

Su çok değerlikli bir çözeltidir. İlk yardımda sağladığı esas fayda mekanik yıkama, yani kimyasalın cilt ya da gözün yüzeyinden süpürülmesidir. Bu işlem hemen başlatılmalıdır.

İlk yardımın yapılacağı alanda kurulan (endüstri işletmelerinde kimyasalların yoğun kullanıldığı alana yakın olması önerilir) acil durum su duşları EN15154-1’e uygun ve dakikada 60 litre debiye sahip olmalıdır. Yıkamaya en az 15 dakika devam edilmelidir. Sodyum Hidroksit’in çok aşındırıcı özelliğe sahip olmasından dolayı sıçrama sonrası eyleme geçilmemesi durumunda önerilen protokoller uygulansa bile cerrahi müdahale gerekebilir.

Sodyum Hidroksit Sıçramalarında En Etkili İlk Yardım Yöntemi:

DIPHOTERINE® SOLÜSYONU:

  • Yapılacak müdahalenin kolay ve güvenilir olmasını sağlar.
  • Dokuya bulaşmış kimyasalı nötrler ve doku dışına çeker.
  • Kimyasal sıçramadan kaynaklı acıyı anında dindirir.
  • Lezyonları önler veya şiddetini azaltır.
  • Tüm koşullar altında kullanılabilir.
  • Hipotermi riskini ortadan kaldırır.
  • İnsana ve çevreye karşı hiçbir yan etkisi yoktur.

Diphoterine® kullanılarak yapılan ilk yardım çok daha etkin ve verimli olacağından yaralanma sonrasında tedavi ihtiyacı ortadan kalkar.

Peki Diphoterine® hangi özellikleri sayesinde bu kadar etkili bir üründür?

  • Amfoterik bir şelatlaştırıcı molekül olan Diphoterine® solüsyonunun kullanımı kimyasalları mekanik olarak uzaklaştırmakla kalmayıp, aşındırıcı OH- iyonunu aktif bir şekilde nötrler, etkisiz hale getirmek üzere bağlar ve aşındırıcı faaliyetini durdurur. Bu da güvenli bir fizyolojik pH seviyesine dönüşü destekler.
  • Diphoterine® solüsyonunun yüksek osmolaritesi ve hipertonik özelliği, kimyasalın dokuya penetrasyonunu durdurur ve nüfuz etmiş kimyasalın dokudan dışarı çekilmesini sağlar.
  • Diphoterine® sodyum hidroksidi dekontamine ederken (arındırırken) temas ettiği yüzeyi (cilt ya da göz) tahriş etmez. Sadece kimyasalın zararlı etkisini nötrler ve yüzeyden güvenli bir şekilde uzaklaşmasını sağlar.
  • Diphoterine® ilk dakika içinde kullanılırsa, lezyonlar gelişmeden önce kimyasalın zararlı etkisi ortadan kaldırılır ve tahribatın önüne geçilir.

Diphoterine® solüsyonu hakkında daha ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki sayfada bulabilirsiniz:

https://www.tolkim.com.tr/tr/urunler/isci-sagligi-ve-cevre-guvenligi/kimyasal-yanik-solusyonu-diphoterine%C2%AE/

Ürünün kurumunuza tanıtılmasını istiyorsanız:

info@tolkim.com.tr adresinden ya da 0216 327 37 13 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Önceki Yazı

Sülfürik Asit Sıçramalarına İlk Yardım Ne Zaman, Nasıl ve Ne İle Yapılmalı?

Sonraki Yazı

Gıda Üretim Tesislerinin Temizliğinde Kullanılan Kimyasalların Tehlikeleri