Gıda Endüstrisinde Çalışanların Dikkatine

13.05.2022


Soğutma tesislerinde kullanılan amonyakla temas, göz, burun, boğaz ve cildinizde ciddi hasarlara neden olabilir.

Amonyak nedir, gıda endüstrisinde ne amaçla kullanılır?

Susuz amonyak, NH3 formülüne sahip nitrojen ve hidrojen bileşiğidir ve gıda endüstrisindeki soğutma tesislerinde yaygın olarak kullanılır.

Amonyak ile temas bedeninize ne tür zararlar verir?

Amonyak, bazı konsantrasyonlarda zehirli ve yanıcıdır. Aynı zamanda güçlü ve ekşi bir kokuya sahiptir. Bu nedenle herhangi bir sızıntı durumunda genellikle hızlı bir şekilde tespit edilir. Diğer soğutucu akışkanlar kokusuzdur ve bu da sızıntıların keşfedilmesinde gecikmelere neden olur.

İnsanlar en yaygın olarak soluma (inhalasyon) yoluyla amonyağa maruz kalır.

Susuz amonyak, insanlarda burun ve boğazda anında tahrişe neden olur. Akut kaza sonucu amonyağa maruz kalma, solunum yolu tıkanıklığı nedeniyle ölüme sebep olabilir. Deri ve gözler havadaki amonyak veya suda çözünen amonyağa karşı son derece hassastır ve maruz kalındığında doku hasarları görülebilir. Susuz amonyak suda hızla çözülerek, aşındırıcı bir alkali çözelti olan amonyum hidroksit oluşturur.

Birçok kimyasalda olduğu gibi amonyakla temastan etkilenme oranı maruz kalma süresine ve amonyağın konsantrasyonuna bağlıdır. Amonyağın göze nüfuz etme ve zarar verme riski diğer alkalilere göre daha fazladır. Havadaki düşük konsantrasyonlarda bile amonyak hızlı bir şekilde göz, burun ve boğaz tahrişine, öksürme ve bronşların daralmasına sebep olur.

Yüksek konsantrasyonda gazla veya konsantre amonyum hidroksitle temas, gözün yüzey hücrelerinin şişmesine, geçici veya kalıcı körlüğe neden olabilir.

Amonyak ile temas eden kişiye ilk yardım nasıl yapılmalıdır?

Gıda tesislerinde çalışanlar düzenli bakım işlemleri ya da soğutma tesislerinde meydana gelen arızalar sırasında amonyak ile temas edebilir. Bu arızalar ile karşı karşıya kalındığında ve amonyağa temas edilmesi sonucunda ilk yardımın doğru ürünle doğru şekilde yapılması hayati önem taşır.

Amonyak temaslarında en etkili ilk yardım ürünü: Diphoterine® Yıkama Solüsyonu

Amfoterik bir şelatlaştırıcı molekül olan Diphoterine® solüsyonunun kullanımı sayesinde amonyak mekanik olarak cilt veya göz dokusundan hızlıca uzaklaştırılır. Aynı zamanda kimyasalı etkisiz hale getirmek üzere bünyesine bağlar ve aşındırıcı faaliyetini durdurur. Böylelikle güvenli bir fizyolojik pH aralığına ulaşılır.

Diphoterine® yıkama solüsyonu amonyak/amonyum hidroksit için uygun bir acil müdahale yıkama solüsyonudur. Taşınabilir ve kolay uygulanabilir olması sayesinde de ideal bir çözümdür. Gıda üretimi yapılan tesislerde bakım yapılırken çalışma talimatında Diphoterine portatif duş ve göz yıkama solüsyonlarının bulundurulması, en kötü durumda bile anında etkili ilk yardımın yapılmasını sağlayacaktır.

Kimyasal yaralanmalar ve etkili dekontaminasyon hakkında daha fazla bilgiyi aşağıdaki sayfada bulabilirsiniz:

https://www.tolkim.com.tr/tr/urunler/isci-sagligi-ve-cevre-guvenligi/kimyasal-yanik-solusyonu-diphoterine%C2%AE/

Ürünün kurumunuza tanıtılmasını istiyorsanız:

info@tolkim.com.tr adresinden ya da 0216 327 37 13 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Önceki Yazı

Çeker Ocak Performansında Kullanıcının Etkisi

Sonraki Yazı

Jeotermal Enerji Üretim Süreçlerindeki Kimyasal Riskler Neler?