Kimyasal Maddelerle Çalışırken Bizi Bekleyen Tehlikeler!

30.06.2022


Kimyasal maddeler, temizlik ürünlerinden, sağlık sektörüne ve endüstrinin birçok koluna kadar yayılmış kullanım alanlarıyla hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Tıbbi araştırmalar ve endüstriyel üretimde vazgeçilmez bir yeri olan kimyasallarla yaşamanın belli kuralları var. Her şeyden önce dikkat ve önlemle yaklaşılması gerekiyor.

Kimyasal maddeler, temizlik ürünlerinden, sağlık sektörüne ve endüstrinin birçok koluna kadar yayılmış kullanım alanlarıyla hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Tıbbi araştırmalar ve endüstriyel üretimde vazgeçilmez bir yeri olan kimyasallarla yaşamanın belli kuralları var. Her şeyden önce dikkat ve önlemle yaklaşılması gerekiyor.

Hastane laboratuvarlarında, fabrikalarda, kimyasalların depolandığı alanlarda ve kimyasal maddelerin nakliyesi sırasında, kısacası kimyasal maddeler ile çalışma yapılan her ortamda her an bir kimyasal sızıntı (döküntü) ile karşı karşıya gelmek mümkün. Ve bu kazalar canlılar ve çevre için büyük tehlike arz ediyor.

Birçoğunuz basın ve televizyonda kimyasal maddelerle ilgili kaza haberlerini izlemiş olmalısınız. İşte son zamanlarda gerçekleşen birkaç kimyasal madde kazası:

“Ankara'da bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde giriş katta kimyasal madde (formaldehit) döküldü. Olayda gazdan etkilenen 19 personel tedavi altına alındı.” (11.07.2019)

"Küçükçekmece'de bir kamyondan yola kimyasal madde döküldü. Asitle kaplanan yol trafiğe kapatıldı. Ekiplerin çalışmaları devam ediyor.”

Olay Halkalı Dereboyu Caddesi üzerinde meydana geldi. İddiaya göre bir kamyonete yüklenen sülfürik asit yüklü bidon yola döküldü. Bu sırada arkadan gelen araçlar da asitin üzerinden geçti. İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye, sağlık ve AFAD ekipleri sevk edildi. Kamyondan yola dökülen kimyasal maddeden yaralanan 1'i çocuk 2 kişi hastaneye kaldırıldı.” 

Küçükçekmece'de kamyondaki varilden sülfürik asidin yola dökülmesinin etkileriyle ilgili konuşan uzmanlar, uygunsuz taşıma yapıldığını, sorumluluğun sadece sürücü ve alıcı değil, göndericide de bulunduğunu belirterek, dökülen asidin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini, alınabilecek önlemleri anlattılar. Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Selin Top "Etkileri değerlendirilirken hem insana hem doğaya etkisi düşünülmelidir. Saçılması durumunda sulara ve kanalizasyona karışması önlenmelidir" derken, kimya mühendisi Emine Yılmaz da "Uzun süre maruz kalsalardı kemiğin erimesine kadar ilerleyebilirdi. Ayrıca solunum yolu sıkıntılarına neden olur. Akciğer kanserine kadar ilerleyen bir sağlık sorununa sebep olabilir" dedi. (28.08.2018)

Tekirdağ’da tekstil fabrikasının kimyasal madde deposunda patlama!

Tekirdağ'ın Ergene ilçesinde, tekstil fabrikasının kimyasal deposunda meydana gelen patlama sonucu etrafa yayılan kimyasal sızıntı kontrol altına alındı. Patlamanın ardından depodan kimyasal sızıntı etrafa yayılmaya başladı. Bu arada sızıntıdan etkilenen ve Çorlu Devlet Hastanesine kaldırılan bir çocuğun durumunun iyi olduğu öğrenildi. (28.06.2019)

Kimyasal döküntüler nasıl gerçekleşiyor?

Laboratuvar ortamlarındaki çalışmalar sırasında kişi ne kadar dikkatli olursa olsun, kullandığı kimyasal şişesi bir şekilde düşüp kırılabilir,
Fabrika alanında çatlayan borulardan, yıpranma ya da başka sebeplerle kimyasal sızıntıları olabilir,
Depolama alanlarında ya da yukarıda okuduğunuz haberde olduğu gibi taşıma sırasında devrilen kimyasal bidonlardan etrafa kimyasal maddeler dökülebilir.

Kimyasal madde sızıntılarının insan ve çevre üzerindeki etkileri:

Zehirli gaz emisyonu nedeniyle insanlar ve hayvanlar zehirlenebilir,
Dökülen kimyasal madde ortamdaki diğer kimyasallar ile etkileşime girerek yangına sebep olabilir,
Olay sırasında çevrede bulunan insanlar dökülen kimyasala basıp düşebilir,
Kimyasal madde konsantre halde ise ve nötralize edilmezse, kazanın gerçekleştiği alanı kirletmekle kalmaz, zehirli veya aşındırıcı buharları ortama yayılarak zehirlenme riskini artırabilir.

Önceki Yazı

Çeker Ocaklarla İlgili Sorular ve Cevaplar

Sonraki Yazı

Kimyasal Maddelerin Güvenle Absorbe Edilmesi