Güvenlik Dolaplarında Standartlara Uygunluğun Önemi

30.05.2021


Yangın durumunda güvenlik dolaplarının içinde ne olur? Ne kadar sürer? Ve DIN EN 14470-1 standartlarına uygun Tip 90 Güvenlik Dolapları’nı diğerlerinden ayıran nedir? Dayanıklılık testi bulguları ne göstermektedir?

DIN EN 14470-1 Standartlarına Uygun Tip 90 Güvenlik Dolapları Nasıl Daha Fazla Güvenlik Sunuyor?

Yazar / Editör: Christian Völk* / Dr. Jörg Kempf

Yangın durumunda güvenlik dolaplarının içinde ne olur? Ne kadar sürer? Ve DIN EN 14470-1 standartlarına uygun Tip 90 Güvenlik Dolapları’nı diğerlerinden ayıran nedir? Dayanıklılık testi bulguları ne göstermektedir?

Civardaki bir kimyasal fabrikasında çıkan büyük bir yangında tehlikeli maddelerin açığa çıktığını ve tüm pencerelerimizi kapalı tutmamız gerektiğini duymayı hangimiz isteriz ki? Bu tür haberler karşısında tedirginlik duymak elbette doğaldır; ancak küresel üretim, geliştirme ve araştırma çalışmalarında tehlikeli maddelerin kullanılması da gündelik bir zorunluluktur. Pek çok önemli üretim yöntemi bunlar olmadan kullanılamaz. 

Yanıcı sıvılarla yapılan çalışmalar insanlar, çevre ve ekipmanlar açısından özellikle yüksek risk taşır. Küçük ve büyük yangınların başlıca sebebi yanıcı maddelerin yanlış kullanımı ya da stoklanmasıdır. İyi haber ise tehlikeli maddelerin yanmasıyla ortaya çıkan küçük ve büyük felaketlerin önlenebilir olmasıdır. Şirketler tehlikeli maddelerle çalışırken güvenliğin sağlanmasını sürekli ve kalıcı şekilde güncellenen bir süreç olarak görmelidirler. Dolayısıyla küreselleşme sadece birincil ekonomik çıkarları değil güvenliği de göz önünde bulundurmalı, dünya çapında yüksek düzeyde güvenliğin sağlanması için çalışmalıdır.

Farklı Direktif ve Uygulamalar

Küresel oyuncular arasında düzenlemeler konusunda homojenlik sağlamanın önündeki engellerden biri, ulusal direktiflerin çeşitliliği ve eski uygulamaların devam etmesidir. Özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa, benzer bir altyapıya sahip olmalarına rağmen, yangın önleme alanında oldukça farklı çözümler geliştirmişlerdir.

Örneğin, DIN EN 14470-1 Avrupa Standardı 90 dakikalık yangın maruziyetinin ardından Tip 90 Güvenlik Dolapları içindeki sıcaklığın 200°C (392°F) dereceyi geçmemesi gerektiğini söyler. ABD test programları UL 1275 ve FM 6050 (NFPA 30’a dayalı) ise sadece 10 dakikalık yangın maruziyeti sonrası dolap içinde azami sıcaklık olarak 163°C (325°F) derece talep eder.

Yangın Senaryoları

Fakat acil durumlarda her dakika önemlidir ve yangına sadece 10 dakikalık dayanıklılık, özellikle de endüstriyel yangın senaryolarında, oldukça büyük bir risktir:

Yangının başlangıcı: Yangın alarmı devreye girer ve çalışanlar kaçmaya başlar.
İlk 5-10 dakika: Çalışanlar tehlike alanının dışına çıkmıştır ve itfaiye yangının kaynağına doğru yoldadır.
10.-15. dakika: İtfaiye yangını söndürmeye başlamıştır. Bu noktada “10 dakika dayanıklı dolaplar” güvenlik işlevini çoktan yitirmeye başlamıştır.
15.-90. Dakika: Yangının bir felakete dönüşmemesi için bu süre içinde söndürülmesi gerekir. Güvenlik dolapları bu süre boyunca alevlere dayanıklı olurlarsa bize hayati önemdeki dakikaları kazandırırlar.

Avrupa’da Malzeme Test Enstitüleri (MPA) tarafından gerçekleştirilen standart yangın odası testi, DIN EN 14470-1 standartlarına uygun Tip 90 Güvenlik Dolaplarının 90 dakika boyunca yangına dayanabileceği garantisini vermektedir.

Güvenlik Dolabına Cehennemi Yaşatmak

Yangın durumunda dolaba ve içindekilere tam olarak ne olduğunu anlamak ve belgelemek üzere güvenlik dolabı üreticisi Düperthal, Tip 90 Serisi Güvenlik Dolaplarından birini bir yangına dayanım testine sokmuştur. Güvenlik dolabı normalde itfaiyecilerin eğitiminde kullanılan özel bir yangın odasına konmuştur. Ve ardından cehennem ateşi yakılmıştır. Hızlandırıcılar kullanılarak odanın içinde çok kısa sürede çok yüksek sıcaklıklar elde edilebilmektedir. 90 dakikalık süre boyunca yüksek sıcaklıkların korunabilmesi için birkaç kez yakıt takviyesi yapılmıştır.

İtfaiye ekibi bile başlangıçta güvenlik dolabının ve içindeki malzemelerin bu yangından çıkabileceğinden şüphe duymuşlardır. Fakat 90 dakika sonra yangın söndürülmüş ve dolap açıldığında şüphe götürmez bir sonuç ortaya çıkmıştır: Güvenlik dolabı, dışarıdan zarar görmüş olmasına rağmen, içeride hiçbir hasar oluşmamış, dahası içindeki nesneler de zarar görmemiştir. 

Bu deneyde kullanılan test envanterinin yerine gerçekte dolabın içinde tehlikeli yanıcı maddeler bulunacaktır. Dolayısıyla dolabın yangın durumunda güvenlik işlevini koruyabildiği her dakika önemlidir.

Kanıtlanmış yangına dayanımı sayesinde Tip 90 Güvenlik Dolapları, yangının söndürülmesi için daha fazla zaman tanıyarak insanlar, çevre ve ekipmanlarınız için riski azaltır.

*Yazar, Karlstein Almanya merkezli Düperthal Sicherheitstechnik Gmbh & Co. KG. Pazarlama Müdürü’dür.

Önceki Yazı

Laboratuvarda sağlıklı çalışma koşulları nasıl yaratılır?

Sonraki Yazı

Aktif ve Pasif Stoklama arasındaki fark nedir?